ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ТА МІЦНОСТІ ЕЛЕМЕНТІВ РОТОРНИХ СИСТЕМ НАГНІТАЧІВ ПОВІТРЯ ВИСОКОФОРСОВАНИХ ТАНКОВИХ ДВИГУНІВ - Ткачук , Микола А.; Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола М.; Вейлер, Володимир; Шуть , Олександр; Овчаров , Єгор; Нечаєв, Роман; Ліпейко , Андрій; Назаренко , Сергій; Прокопенко , Микола; Льозний , Олег; Марусенко, Олексій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
У роботі поставлена та розв'язана задача про аналіз міцності, жорсткості та критичних швидкостей обертання роторних частин нагнітачів танкових двигунів. Для цього розроблено підходи, які використовують параметричний опис досліджуваного об'єкту. Цей параметричний опис інтегрується у геометричні, математичні та чисельні моделі досліджуваних процесів і станів. У ході розв'язання цих задач визначаються параметричні залежності характеристик жорсткості, міцності та критичних швидкостей обертання від варійованих параметрів. Варіювалися маса крильчатки нагнітача повітря та жорсткості підшипникових опор вала. Установлені залежності контрольованих величин від варійованих параметрів. Здійснені розробки, дослідження та їхні результати підтверджують можливість постановки та розв'язання задач обґрунтування прогресивних технічних рішень при удосконаленні нагнітачів повітря танкових двигунів. Важливою обставиною розробленого підходу є те, що для аналізу процесів і станів різної природи розроблені єдині параметричні моделі. Ці моделі, з іншого боку, можуть бути переналаштовані на інші об'єкти. Зокрема, здійснено варіювання параметрів роторної частини нагнітача повітря танкового двигуна. Варіювалися маса робочого колеса та жорсткість підшипникових опор. У ході досліджень установлені залежності характеристик напружено-деформованого стану від варійованих параметрів. Також установлені залежності критичних швидкостей обертання ротора від варійованих параметрів. Розроблені параметричні моделі є основою для чисельних досліджень напружено-деформованого стану та критичних швидкостей обертання елементів роторних частин нагнітачів повітря.