ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕНИХ ТАКТИКО-ТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЛЕГКОБРОНЬОВАНИХ МАШИН НА ОСНОВІ ВИЗНАЧЕННЯ ДИНАМІЧНОЇ МІЦНОСТІ БРОНЕКОРПУСІВ ІЗ ГОМОГЕННИХ ТА КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ - Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола М.; Васильєв , Антон; Ткачук , Микола А.; Льозний , Олег; Троценко , Володимир; Набоков , Анатолій; Соловей , Вадім; Богач , Андрій; Рікунов , Олег; Малакей , Сергій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
У роботі описано підхід до експрес-аналізу динамічного напружено-деформованого стану бронекорпусів легкоброньованих машин із композиційних матеріалів. Для цього визначається напружено-деформований стан, власні частоти коливань і власні форми коливань тестових «сендвіч-бронепанелей». Зовнішні шари цих панелей – зі сталі, а внутрішній шар – із кераміки, пластика або гуми. Після аналізу напружено-деформованого стану, власних частот і власних форм коливань цих тестових панелей визначається деяка «еквівалентна» гомогенна бронепанель. Надалі властивості цієї еквівалентної панелі закладаються у розрахункову модель динамічного напружено-деформованого стану досліджуваного бронекорпусу легкоброньованої машини. Така експрес-модель дає можливість оперативного аналізу динамічних, міцнісних та жорсткісних характеристик бронекорпусів легкоброньованих машин на початкових етапах проєктних досліджень. Такий підхід може бути застосований і для аналізу захищеності бронекорпусів від дії кінетичних, фугасних, кумулятивних та боєприпасів інших типів. На завершальних етапах проєктних досліджень розроблені моделі потребують подальшого удосконалення. Проте у ході таких попередніх досліджень визначаються певні закономірності та тенденції. Вони дають можливість установити заходи із підвищення міцності та динамічних властивостей бронекорпусів легкоброньованих машин. Крім того, можна знизити рівень збурень у системах наведення стабілізації озброєння, яке установленні у бойових модулях. Проте у ході таких попередніх досліджень визначаються певні закономірності та тенденції. Вони дають можливість установити заходи із підвищення міцності та динамічних властивостей бронекорпусів легкоброньованих машин. Крім того, можна знизити рівень збурень у системах наведення стабілізації озброєння, яке установленні у бойових модулях. Ці модулі базуються на бронекорпусах бойових машин. У цілому розроблено комплексний підхід до підвищення тактико-технічних характеристик міцності, захищеності та точності ведення вогню за рахунок застосуванняя композиційних матеріалів для виготовлення бронекорпусів легкоброньованих машин.