АНАЛІЗ РЕАКЦІЇ ЛЕГКОБРОНЬОВАНИХ МАШИН НА ДІЮ ПОЛІІМПУЛЬСНИХ СИЛ - Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола М.; Набоков, Анатолій; Литвиненко , Олександр; Ткачук , Ганна; Рікунов , Олег; Куценко , Сергій; Панченко , Володимир; Кислиця , Денис (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2021)
У сучасних умовах в арміях різних країн широко застосовуються легкоброньовані машини із потужними модулями озброєння. ці модулі оснащаються малокаліберними автоматичними гарматами, які мають темп стрільби кілька сотень пострілів на хвилину і високий рівень сил віддачі. Більш того, існують тенденції як до зростання темпу стрільби, так – і калібру озброєння (а, відповідно, і сил віддачі). Враховуючи, що модулі озброєння опираються на остов машини, який має більш високі характеристики податливості, ніж бойові машини важкої категорії за масою, актуальною стає проблема визначення реакції системи «модуль озброєння – бронекорпус – підвіска» на дію зусиль віддачі із метою забезпечення, з одного боку, міцності бронекорпусів, а, з іншого, – зниження навантажень на систему наведення і стабілізації озброєння при здійсненні стрільби. Для дослідження реакції елементів легкоброньованих машин на дію реактивних сил віддачі при здійсненні пострілів чергою із бойових модулів побудовані чисельні моделі із невеликою кількістю ступенів вільності. Із використанням цих моделей досліджена реакція динамічної системи на дію низки імпульсів. Ці імпульси викликані дією сил віддачі при здійсненні пострілів із бойових модулів. Установлені характерні особливості часових розподілів переміщень певних точок системи, що досліджується. Ключові слова: легкоброньована машина; модуль озброєння; малокаліберна автоматична гармата; сила віддачі; система наведення і стабілізації озброєння; динамічна система; чисельне моделювання; метод скінченних елементів; власна частота коливань