ПАРАМЕТРИЧНІ МОДЕЛІ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ КОНТАКТНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ЕЛЕМЕНТІВ ШТАМПОВОГО ОСНАЩЕННЯ - Ishchenko, Olga; Tkachuk, Mykola; Grabovskiy, Andrey; Tkachuk, Mykola; Deminа, Nataliya; Zarubina, Alla (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
У статті запропоновано новий підхід до аналізу напружено-деформованого стану елементів штампового оснащення (Ешо) з урахуванням контактної взаємодії. З цією метою об'єднані два методи: узагальненого параметричного моделювання і варіаційних нера-венства. Перший забезпечує варіативність створюваних математичних і геометричних моделей напружено-деформованого стану (НДС) і форми елементів штампового оснащення. Другий дає можливість враховувати множинні контактні взаємодії між Ешо. В результаті забезпечується вирішення двох взаємопов'язаних завдань: обґрунтування раціональних проектно-технологічних параметрів штампів і визначення НДС їх елементів. Важливо, що облік контактної взаємодії різко підвищує точність і адекватність моделювання НДС елементів штампів. Відповідно, на основі більш точного рішення задач аналізу виходить більш достовірні рекомендації по обгрунтованню параметрів штампів за критеріями міцності і жорсткості