РОЗРОБКА ЧИСЛОВИХ МОДЕЛЕЙ ДЛЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ЕЛЕМЕНТІВ ГІДРОПЕРЕДАЧІ ГОП-900 - Tkachuk, Mykola; Bibik, Dmytro (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
У статті описані розрахункові схеми для математичного моделювання елементів, працюючих у складі гідрооб'ємної передачі (ГОП), і математичні моделі для визначення напружено-деформованого стану елементів гідрооб'ємної передачі : корпуси ГОП, блоку цапф розподільників ГОП і їх спільної деформації. Створено програмне забезпечення для спільного вирішення декількох спеціалізованих завдань : оцінки ефективності роботи ГОП, автоматичної побудови і підготовки розрахункових моделей елементів ГОП за заданими параметрами, оптимизації конструктивних і геометричних параметрів елементів ГОП за критеріями ефективності роботи гідрооб'ємної передачі. За допомогою разробленого програмного забезпечення знайдена раціональна форма внутрішньої геометрії робочих каналів блоку розподільників (БЦР) цапф ГОП, що забезпечує міцність і жорсткість БЦР ГОП, і одночасно знижує втрати потужності при роботі гідропередачі