АНАЛІЗ РОЛІ ПЛАВАЮЧИХ БРОНЬОВАНИХ МАШИН У БОЙОВИХ УМОВАХ - Агапов , Олег; Краснокутський , Володимир; Зінченко, Олена (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
Розкриття теми статті проведено з точки зору історичного контексту: розглянуто еволюційний шлях розвитку плаваючих броньованих машин від перших зразків до сучасних виробів з аналізом їх ролі на кожному етапі. Вказані основні завдання, які повинні виконувати плаваючі броньовані машини. Проведений аналіз застосування плаваючих броньованих машин у військових умовах різного масштабу з метою визначення перспективи їхнього розвитку. Показано, що створення надійної та ефективної плаваючої військової машини є складним інженерним завданням, що вимагає застосування спеціальних матеріалів, конструктивних рішень і технологій, а також супроводжується складнощами і багатьма суперечливостями. Складність і суперечливість вимог до плаваючих броньованих машин підтверджується кількістю невдалих проєктів у світі, які починалися, але не були доведені до кінця. Сучасна війна виявила роль і завдання плаваючих броньованих машин, а також якість кожної машини, поставленої союзниками Україні. Окремо проаналізовано амфібійні плаваючі броньовані машин, які є основним елементом при проведенні морських десантних операцій. Зроблено висновки про роль плаваючих броньованих машин у військових умовах і можливі перспективи їх розвитку.