ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕТИКИ ФОРМУВАННЯ ТОВЩИНИ ТА ФАЗОВОГО СКЛАДУ ПОКРИТТІВ НА АЛЮМІНІЄВОМУ СПЛАВІ АМг6 ПРИ МІКРОДУГОВОМУ ОКСИДУВАННІ - Субботін , Олександр; Білозеров , Валерій; Субботіна , Валерія; Рябоштан , Валентин; Баранніков , Вячеслав; Бобров , Володимир; Калініченко , Ігор; Фесюков , Сергій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
У роботі представлено результати дослідження кінетики формування товщини та фазового складу оксидних покриттів на деформівному алюмінієвому сплаві АМг6, отриманих методом мікродугового оксидування (МДО). Особливу увагу приділено впливу складу електроліту, зокрема співвідношенню компонентів рідкого скла (Na2SіO3) та гідроксиду калію (KOH), на фазову еволюцію покриттів. Встановлено, що поліморфне перетворення γ-Al2O3 у α-Al2O3 відбувається лише за умов значного вмісту силікату натрію (12 г/л) у поєднанні з підвищеною концентрацією KOH (2 г/л). Найвищі показники твердості покриттів (до 15 ГПа) досягнуто в комбінованому лужно-силікатному електроліті, що забезпечує утворення стабільної фази α-Al2O3. При зменшенні вмісту Na2SіO3 спостерігається переважне утворення γ-Al2O3 та муліту (3 Al2O3·2SiO2), що впливає на загальні властивості покриття. Результати дослідження підтверджують доцільність використання комплексного підходу до регулювання складу електроліту для оптимізації фазового складу, структури й механічних характеристик МДО-покриттів, що є перспективним напрямом підвищення експлуатаційної надійності алюмінієвих сплавів у різних галузях промисловості.