ЕФЕКТ ТЕМПЕРАТУРНОГО ВПЛИВУ НА КОНТАКТНУ ВЗАЄМОДІЮ ДИСКРЕТНО-КОНТИНУАЛЬНО ЗМІЦНЕНИХ ТІЛ - Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола М.; Кравченко , Сергій; Ткачук , Микола А.; Льозний , Олег; Ткачук , Ганна; Новіков , Максим (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
У роботі досліджується напружено-деформований стан контактуючих дискретно-континуально зміцнених тіл. Додатково до виявлених раніше «∆-ефекту» та «σ-ефекту» пропонується також нагрівання системи контактуючих тіл. Виявилося, що зазначені ефекти при цьому зберігаються. Вони полягають у сприятливому перерозподілі контактного тиску і напружень дискретно-континуально зміцнених тіл порівняно із незміцненими тілами. Більш того, ці ефекти підсилюються при нагріванні тіл на температуру Т. Це названо «Т-ефектом». Відповідно, виявлено новий ефект. Сукупно усі три ефекти створюють більш широкі потенційні можливості для підвищення міцності у спряженні зміцнених тіл. А це створює підґрунтя для підвищення технічних характеристик машинобудівних конструкцій, у складі яких – дискретно-континуально зміцнені пари деталей. Виявлений ефект полягає у тому, що навіть без навантаження номінально плоска поверхня набуває пагорбистого профілю. Чим вища температура нагрівання дискретно зміцненого тіла, тим вищим є прояв зазначеного ефекту. Також ефект посилюється при збільшенні коефіцієнта лінійного розширення матеріалу зони дискретно зміцнення. Таким чином, при сумісній дії силового та температурного навантаження сприятливі ефекти посилюються.