ОБҐРУНТУВАННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ СТВОРЕННЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ ПОВІТРЯНИХ МІШЕНЕЙ НА ОСНОВІ ЛІНЗ ЛЮНЕБЕРГА - Іванець , Григорій; Воїнов , Валерій; Горєлишев , Станіслав; Наконечний , Олександр; Іванець , Михайло; Васильєва , Олена; Башкатов , Євген (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
Для підтримання підрозділів та частин протиповітряної оборони Сухопутних військ у постійній бойовій готовності до виконання бойових завдань потрібне проведення бойових стрільб під час проведення військових навчань з особовим складом із застосуванням бойових засобів ураження по сучасним повітряним мішеням. Повітряні мішені імітують реально існуючі сучасні засоби повітряного нападу противника, а також хибні цілі при веденні бойових дій. В статті проведено обґрунтування доцільності створення перспективних повітряних мішеней на базі безпілотних літальних апаратів із застосуванням лінз Люнеберга. Запропоновано керуючий алгоритм реалізації перспективної повітряної мішені на основі лінзи Люнеберга. Він передбачає виконання наступних процедур: збір та обробку даних про тактико-технічні характеристики засобів повітряного нападу противника, існуючих лінз Люнеберга, безпілотних літальних апаратів та обробку інформації щодо засобів імітації інфрачервоного випромінювання повітряних цілей; вибір номенклатури реальних повітряних цілей для імітації повітряними мішенями, лінз для імітації ефективної площі розсіювання повітряних цілей, засобів імітації інфрачервоного випромінювання повітряних цілей та безпілотних літальних апаратів для створення повітряної мішені; компоновка повітряної мішені та виготовлення дослідного зразка; організація та проведення випробувань дослідного зразка повітряної мішені; формування рішення щодо організації виробництва повітряної мішені; аналіз ефективності організації виробництва повітряної мішені та блок корегування рішення.