ТЕХНОЛОГІЯ ФОРМОУТВОРЕННЯ ТА АНАЛІЗУ КОНТАКТНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ДЕТАЛЕЙ МАШИН - Ткачук , Микола М.; Грабовський , Андрій; Пінчук , Наталія; Третяк , Владислав; Дьоміна , Наталя; Волошина , Ірина (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2023)
Елементи трансмісій та інших конструкцій у багатьох випадках мають складну форму контактуючих поверхонь. З одного боку, ця форма визначається з кінематичних умов тобто мається на увазі передача руху між елементами конструкцій. З іншого боку, існує обмеження щодо міцності. Зокрема, це змушує створювати контактуючі поверхні близької форми. У результаті виникає зв’язана задача синтезу геометричної форми та аналізу кінематичної взаємодії складнопрофільних тіл. Для цього розроблено загальний підхід, що дає можливість цілеспрямовано варіювати форму контактуючих тіл. При цьому варійована геометрична форма апроксимується якісними призматичними скінченними елементами. Для цього формується топологічно регулярна сітка скінченних елементів. У результаті забезпечується можливість управляти побудовою досліджуваних об’єктів, а також здійснювати багатоваріанті розрахунки в автоматизованому режимі. Відповідно, цей масив інформації стає основою для установлення закономірностей впливу різних чинників на напружено-деформований стан контактуючих тіл. Це також дає можливість формування рекомендацій стосовно обґрунтування прогресивних технічних рішень вузлів, які поєднують окремі елементи конструкцій. Отже, забезпечуються і функціональні властивості цих вузлів, і обмеження, наприклад, за міцністю та довговічністю. На прикладі двопараметричних передач проілюстровано застосування та ефективність розроблених методів і моделей. Підтверджено відповідність результатів, отриманих різними методами. Ключові слова: складнопрофільні тіла; контактна взаємодія; напружено-деформований стан; кінематична взаємодія