ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА НАПРЯМИ В ОПТИМАЛЬНОМУ ПРОЄКТУВАННІ ТРАНСМІСІЙ КОЛІСНИХ МАШИН (ОГЛЯДОВА СТАТТЯ) - Бондаренко , Олексій; Устиненко , Олександр (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
Сучасні вимоги до процесу проектування будь-якого технічного об’єкту є дуже жорсткими. Спрямованість та незалежність, скорочення часу на процес, максимальна автоматизація процесу, комплексність – все це є невід’ємними характеристиками сучасного проєктування. Тому досить широко розповсюджені підходи до оптимального проєктування технічних систем. Для технічних об’єктів доцільно вживати термін оптимально-раціонального проєктування. У даній роботі розглянуті механічні ступінчасті трансмісії. Слід зауважити, що механічні ступінчасті трансмісії є одним із найрозповсюджених видів і охоплюють всі класи машин, від легкових, через вантажні автомобілі, до військових машин та техніки спеціального призначення. Ця розповсюдженість призвела до великого ряду компонувальних схем та різної агрегато-насиченості. Вказані аспекти змусили інженерів до формулювання ряду специфічних вимог щодо механічних ступінчастих трансмісій, які вилилися у певні якісні характеристики – критерії, та застосування різних концепцій, методик та підходів до проєктування. Для авторів є цікавими саме механічні ступінчасті трансмісії колісних машин, як розповсюджений сегмент транспортної техніки. Таким чином, освітлення методів, підходів та напрямків до оптимально-раціонального проєктування механічних ступінчастих трансмісій колісних машин є актуальною задачею, яка дасть змогу виявити «білі плями» цього питання, визначити переваги та недоліки існуючих напрямів, допоможе обрати вектор подальшої наукової думки, визначитися з підходами та методами до оптимально-раціонального проєктування механічних ступінчастих трансмісій колісних машин. Освітлено декілька загальних напрямів проєктування механічних ступінчастих трансмісій колісних машин: вибір параметрів трансмісії, врахування динаміки крутильних коливань, раціональний розподіл крутних моментів між ведучими колесами, розподіл потужностей у трансмісії, обрання раціональних фаз перемикання тощо. Описані основні об’єкти досліджень та розповсюджені методи розв’язання задач проєктування. Надано графічне подання викладеного матеріалу, що дає змогу швидко орієнтуватися у питанні, а при необхідності модифікувати існуючі чи синтезувати нові задачі. Ключові слова: трансмісія, оптимальне проєктування, напрями дослідження