БАЗОВІ ПЛИТИ ДЛЯ ОСНАЩЕННЯ ПРИСТОСУВАНЬ ДЛЯ ВЕРСТАТІВ З ЧПУ ТА ОЦ В СПЕЦВИРОБ-НИЦТВІ: ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ НА ОСНОВІ РОЗРАХУНКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Chuban, Maryna; Tkachuk, Mykola; Sheyko, Oleksandr; Belov, Mykola; Khramtsova, Irina; Zarubina, Alla; Tkachuk, Ganna; Shemanska, Nataliya; Nesterenko, Oleksiy (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
Виходячи з вимог підвищення технічних і тактико-технічних характеристик сучасних машин, в т. ч. – виробів бронетанкобудування, виникає актуальна і важлива задача забезпечення високих характеристик міцності і характеристик жорсткості елементів технологічних систем. Зокрема, для оснащення верстатів з ЧПУ і типу ОЦ застосовується система верстатних пристосувань УПТО-Р (уніфіковане переналагоджуване оснащення рамної конструкції). В її складі – базові плити з Т-видними пазами. У поданій роботі проведено дослідження впливу варійованих проектних параметрів цих плит на їх характеристики міцності та жорсткості. З огляду на значний внесок даних плит в баланс переміщень у технологічній системі, проблема підвищення міцності та жорсткості цих плит є актуальною і важливою з точки зору точності обробки деталей. В результаті проведених розробок створена система автоматизованого дослідження напружено-деформованого стану базових плит з Т-подібними пазами. Вона може бути використана при проектних розробках технологічного оснащення для механічної обробки