АНАЛІЗ КОНСТРУКЦІЙНОЇ МІЦНОСТІ СКЛАДЕНИХ ТОНКОСТІННИХ КОНСТРУКЦІЙ З БОЛТОВИМ З’ЄДНАННЯМ ЕЛЕМЕНТІВ - Atroshenko, Oleksandr; Skripchenko, Nataliia; Taran, Yuri; Falco, Artem; Matvyyenko, Yuriy (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
Стаття присвячена розробці підходів, методів і моделей для дослідження конструкційної міцності складених тонкостінних машинобудівних конструкцій з болтовим з’єднанням елементів. розв’язана задача аналізу напружено-деформованого стану (НДС) складених тонкостінних машинобудівних конструкцій з болтовим з’єднанням елементів, а також програмна реалізація і визначення закономірностей розподілу прогинів, зміщень і поздовжніх зусиль. в данній постановці ураховувались наступні важливі чинники: зазор у болтовому з’єднанні, сили тертя між контактуючими поверхнями, попереднє затягуванням болтових з’єднань, наявність полімерних матеріалів, а також урахування гофрованої форми застосованих панелей. На основі математичних моделей напружено-деформованого стану оболонкових, стрижневих та пластинчатих конструкцій розроблена математична модель, яка ураховує вплив поздовжніх сил і геометричної нелінійності в цілому на НДС складених тонкостінних конструкцій. Отримані результати розв’язання низки прикладних задач. Установленні закономірності зміни напружено-деформованого стану тонкостінних машинобудівних конструкцій при варіюванні проектно-технологічних параметрів