БАЗОВІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ ТАКТИКО-ТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЛЕГКОБРОНЬОВАНИХ МАШИН ШЛЯХОМ ОБҐРУНТУВАННЯ СТРУКТУРИ І ПАРАМЕТРІВ БРОНЕКОРПУСІВ ЗА ДИНАМІЧНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ - Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола М.; Васильєв, Антон; Ткачук , Микола А.; Сєриков, Володимир; Троценко , Володимир; Набоков, Анатолій; Соловей, Вадім (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2024)
Вітчизняні легкоброньовані машини та роботизовані бойові платформи на їх основі, як свідчить досвід бойових дій проти країни-агресора, піддаються дії інтенсивних динамічних навантажень, що мають тенденцію до постійного зростання. Це змушує звертати увагу на забезпечення більш жорстких динамічних характеристик бронекорпусів цих машин як основних силових та захисних їхніх елементів. У свою чергу, це забезпечує міцність, захищеність, точність ведення вогню із власного озброєння. Задля цього розроблюються параметричні моделі та методи, а також здійснюються дослідження задля обґрунтування такої структури і параметрів бронекорпусів легкоброньованих машин та роботизованих бойових платформ на їх основі, які забезпечують їх міцність, захищеність та точність ведення вогню. Із цією метою розвиваються принципово нові підходи до аналізу та синтезу спектрів власних частот і форм коливань складних механічних систем на основі удосконалення варіаційного принципу Релея. Обґрунтовані технічні рішення реалізуються при модернізації бронекорпусів вітчизняних машин та роботизованих бойових платформ на їх основі тощо.