ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЄКТНИХ РІШЕНЬ ЕЛЕМЕНТІВ БОЙОВИХ МАШИН НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ПРОЦЕСІВ: бойова машина; об’єкт бронетанкової техніки; тактико-технічна характеристика; метод скінченних елементів; бронекорпус; трансмісія - Васильєв , Антон; Ткачук , Микола М.; Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола А.; Шуть , Олександр; Нечаєв , Роман; Зінченко , Олена; Вейлер , Володимир; Льозний , Олег (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2024)
Забезпечення світового рівня тактико-технічних характеристик об’єктів броньованої техніки є надзвичайно важливою та актуальною проблемою у сфері національної безпеки та оборони. Це зумовлено колосальним потенціалом бронетанкобудування України, який не знайшов дотепер відповідної реалізації при проєктуванні та освоєнні виробництва цих машин внаслідок різних причин. Однією з основних проблем є відсутність методів та моделей для обґрунтування параметрів цих машин та властивостей матеріалів для виготовлення основних компонентів, у першу чергу – бронекорпусів і трансмісій на етапі проєктних досліджень. У цій роботі передбачається розвиток теоретичних основ та здійснення досліджень для визначення реакції елементів об’єктів броньованої техніки на дію різноманітних чинників та визначення вимог до проєктних рішень їх елементів. Вкрай важливим чинником є, наприклад, недопущення критичних деформацій, які виникають у об’єктів броньованої техніки при дії засобів ураження. Існуючі моделі не дають змоги адекватно оцінити ступінь захищеності при дії різних чинників, що призводить до принципово невірних проєктних рішень. Отже, виникає нова, актуальна та важлива науково-технічна проблема – дослідження виникаючих при бойовому застосуванні процесів та станів об’єктів броньованої техніки задля підвищення їх тактико-технічних характеристик. Теоретичні основи таких досліджень описані у цій роботі. Їх значущість особливо зростає в умовах теперішнього часу за наявності бойових дій, які потребують виготовлення та постачання військової техніки із високими тактико-технічними характеристиками. Своєю чергою, досягнення світового рівня цих характеристик неможливе без здійснення у першочерговому порядку низки досліджень, зокрема, на базі описаного в роботі підходу. Дослідження на цій основі якраз спрямовані на наукове обґрунтування прогресивних технічних рішень об’єктів військової техніки.