ЦІЛЬОВА ФУНКЦІЯ ПАРАМЕТРИЧНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ ШВИДКОДІЇ ЗАМКНУТОГО ПЛАНЕТАРНОГО МЕХАНИЗМУ, УТВОРЕНОГО ДВОМА ПРОСТИМИ ПЛАНЕТАРНИМИ МЕХАНІЗМАМИ ДЖЕЙМСА - Шарабан , Юрій; Матусевич , Володимир; Шехов , Олександр (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
Представлені результати побудови математичної моделі оцінки швидкодії проєктованої конструкції замкнутого планетарного механізму, утвореного з двох простих планетарних механізмів Джеймса. Швидкодія проєктованої конструкції механізму оцінюється величиною приведеного до його вхідного валу моменту інерції ланок механізму. Модель є безрозмірною функцією (аналог приведеного моменту інерції) двох змінних – передаточних відношень простих планетарних механізмів і набору числових параметрів. Параметри враховують значення коефіцієнтів, що характеризують моделі інерції мас зубчастих коліс і водилів, конструктивні та міцнісні обмеження зовнішніх зубчастих зачеплень простих планетарних механізмів Джеймса, а також структуру цих механізмів. Набір значень параметрів і діапазон варіювання можливих значень передаточних відношень простих планетарних механізмів впливають на положення мінімуму аналога приведеного моменту інерції. Виконаний аналіз впливу чисел сателітів простих планетарних механізмів і моменту інерції водила диференціального механізму на положення мінімумів аналогів приведеного моменту інерції замкнутого планетарного механізму при розрахунках на контактну і згинальну міцності. На основі функції аналога приведеного моменту інерції будується цільова функція параметричної оптимізації проєктної швидкодії конструкції замкнутого планетарного механізму. Ключові слова: простий планетарний механізм Джеймса (типу ); замкнутий планетарний механізм; момент інерції зубчастого колеса; момент інерції водила; момент інерції планетарного механізму; контактна міцність зубчастого зачеплення; згинальна міцність зубчастого зачеплення; параметрична оптимізація; параметрична оптимізація приведеного моменту інерції планетарного механізму