КОНСТРУКТИВНО-СИЛОВІ ПАРАМЕТРИ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КУЛЬКОВОЇ ОБГІННО-ЗАПОБІЖНОЇ МУФТИ З МОДИФІКОВАНИМИ ПАЗАМИ - Проценко , Владислав; Малащенко, Володимир (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
У статті досліджено силову взаємодію елементів кулькової обгінно-запобіжної муфти з нахилом бічних сторін пазів до радіуса при спрацьовуванні запобіжної частини. За рахунок аналізу силової взаємодії елементів муфти отримано вирази для обчислення навантаження її деталей, характерних моментів муфти – номінального, початку та кінця спрацьовування. Отримано також співвідношення для визначення основних експлуатаційних показників – коефіцієнтів точності, чутливості, а також перевищення номінального моменту. Проаналізовано вплив конструктивних параметрів на експлуатаційні показники муфти при роботі в режимі перевантаження. Показано, що у високонавантажених та швидкохідних приводах слід встановлювати муфти з нахиленими до радіуса бічними сторонами пазів. Така модифікація пазів забезпечує: контакт кульок з пласкими поверхнями пазів незалежно від точності виготовлення деталей муфти і зазорів між ними; можливість одночасно з високою навантажувальною здатністю забезпечити вищу точність спрацьовування і нижчі крутильні навантаження при спрацьовуванні запобіжної частини; зменшення прояву тертя при роботі на великих частотах обертання. Отримано значимі для практики конструювання муфт співвідношення для виконання проектувальних та перевіркових розрахунків деталей цих пристроїв. Ключові слова: муфта, момент, перевантаження, зачеплення, напруження, точність спрацьовування, контактна міцність, експлуатаційні характеристики