ПРОБЛЕМА ПІДВИЩЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ НЕНАПРУЖЕНИХ ШПОНКОВИХ З'ЄДНАНЬ - Гайдамака, Анатолій; Кулик, Геннадій; Музикін, Юрій; Бородін, Дмитро (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
Для уникнення економічних втрат виробництва через зупинки щодо проведення ремонтних робіт виникає необхідність дослідження з розробкою заходів підвищення їх надійності. Було проведено відповідний аналіз літератури з метою пошуку напрямків методів підвищення працездатності шпонкових з’єднань. В роботі проаналізовано особливості праці найбільш поширених ненапружених з’єднань призматичними шпонками. Аналіз стану експлуатації ненапружених шпонкових з’єднань, напрямків удосконалення їх конструкцій та сучасного спрощеного методу розрахунку пояснює актуальність досліджень працездатності і підвищення надійності. Розглянуто шляхи підвищення надійності з’єднань призматичними шпонками. В цій роботі виконано огляд деяких останніх найбільш цікавих, на думку авторів, досліджень з контактної взаємодії деталей. Сформульовано вимоги щодо розробки і дослідження нових шпонкових з’єднань. За базову прийнято конструкцію з’єднання з циліндричними робочими поверхнями шпонки. Проаналізовано відомі методи визначення контактних деформацій різними науковими школами. Сформульовано вимоги щодо розвитку методу розрахунку ненапружених шпонкових з’єднань. За базовий прийнято метод наукової школи Волгоградського державного технічного університету. Ключові слова: ненапружені шпонкові з’єднання, надійність, шпонкове з’єднання циліндричним сегментом, контактні деформації, руйнування, удосконалення конструкції, самозаклинювання шпонки