ОЦІНКА ВПЛИВУ РІЗНОМАНІТНИХ ФОРМ РАМНОЇ КОНСТРУКЦІЇ НА ЇЇ МІЦНІСНІ ЯКОСТІ - Ярмак , Микола; Глєбов , Василь; Нефьодов , Анатолій; Дашков, Дмитро; Кас’ян , Роман; Сливар, Євген (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
У статті поставлено завдання оптимізації рамної конструкції з метою зменшення її власної ваги з урахуванням виявлення фактору руйнування. Пошук рішення здійснюється з використанням еволюційного моделювання, що в свою чергу включає вибір механічної моделі і чисельної моделі. Обчислювальна схема включає такі основні етапи: знаходження на основі оптимального проектування варіанта конструкції, що відповідає вимогам замовника, виконання розрахунків цього об’єкта в статичній постановці в умовах появи локальних пошкоджень, реалізація послідовності еволюційних синтезів конструкції при виконанні розрахунків деформацій пошкоджених систем. За результатами цієї перевірки можуть коригуватися вихідні передумови для розрахунку та повторно виконуватись процедури оптимізації. Розрахунок у статичній постановці реалізується у межах деформаційної теорії пружності з урахуванням впливу зовнішніх навантажень. Це завдання реалізовувалось за допомогою застосування сучасного програмного комплексу ANSYS. Таким чином, проведено порівняння різних варіантів виконання несучих рам колісної техніки. Визначено вплив форм та ваги конструкції на міцність за певних видів навантаження. Показано, що при застосуванні певного типу оптимізації конструкції можливе збільшення міцності конструкції за додаткового зниження її ваги. Ключові слова: Ansys, рамна конструкція, оптимізація 3D моделі, завдання статики, теорія пружності, оптимізація ваги, міцність конструкції, скінченні елементи