ДО ЮВІЛЕЮ ВОЛОДИМИРА МАЛАЩЕНКА - Проценко , Владислав; Ткачук , Микола А.; Устиненко , Олександр (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2025)
Статтю присвячено 85-річному ювілею відомого українського вченого в галузі машинознавства та динаміки машин, професора кафедри технічної механіки та інженерної графіки Національного університету «Львівська політехніка», доктора технічних наук, академіка Підйомно-транспортної Академії наук України, Володимира Олександровича Малащенка. Після відновлення Незалежності України Володимир Олександрович був одним із організаторів процесу підготовки кадрів вищої кваліфікації. Під його керівництвом або опонуванні захищено велика кількість кандидатських та докторських дисертацій, не тільки з машинознавства, а й з підйомно-транспортних машин, сільськогосподарського, поліграфічного, нафтогазового машинобудування. Він автор понад 600 праць з яких більше 10 монографій, понад 100 патентів, близько 30 навчальних посібників (з яких 6 французькою мовою), близько 20 статей у закордонних виданнях, що індексуються наукометричними базами даних. Також Володимир Олександрович є автором комплексу навчальних посібників із деталей машин, які широко використовуються в навчальному процесі практично всіх технічних навчальних закладів України. Він член редакційних колегій журналів «Підйомно-транспортна техніка», «Вісник НТУ «ХПІ», серія Машинознавство та САПР», член програмно-організаційного комітету міжнародної науково-технічної конференції «Проблеми якості і довговічності зубчастих передач та механічного приводу».