КОНТАКТНА ВЗАЄМОДІЯ ТІЛ БЛИЗЬКОЇ ФОРМИ ЗА МАЛОГО ЗБУРЕННЯ РОЗПОДІЛУ ПОЧАТКОВОГО ЗАЗОРУ - Грабовський , Андрій; Ткачук , Микола А.; Кохановська, Ольга; Ткачук , Микола М.; Дьоміна, Наталя; Ткачук , Ганна; Саверська , Марія; Куценко , Сергій; Клочков , Ілля; Волошина , Ірина; Третяк, Владислав (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2022)
У роботі на розвиток попередніх досліджень побудована модель контактної взаємодії тіл близької форми. Розглядається контакт у системі «пуансон – матеріал, що штампується – матриця». Між матеріалом, що штампується, та матрицею задано зазор, який змінюється за коловою координатою. Визначено закономірності зміни контактного тиску та контактних областей за варіювання закону розподілу початкового зазору. Також визначено вплив рівня навантажень на ці параметри. Зокрема, здійснено аналіз впливу кількості хвиль у розподілі початкового зазору у коловому напрямку на характер розподілу областей контакту та контактного тиску. Установлено, що за малого рівня навантажень реалізується суттєва нерівномірність розподілу контактного тиску за коловою координатою. Надалі зі зростанням рівня навантажень ця нерівномірність знижується. Розподіл контактного тиску при цьому прагне до випадку контакту із номінально співпадаючими поверхнями матриці та матеріалу, що штампується, тобто за нульового зазору. Таким чином, розроблено аналітично-чисельний метод дослідження контактної взаємодії тіл близької форми за малого збурення розподілу початкового зазору. Також установлені закономірності впливу конструктивних і технологічних параметрів на контактну взаємодію цих тіл на прикладі елементів штампового оснащення. Ключові слова: контактна взаємодія; напружено-деформований стан; елементи штампів; область контакту; контактний тиск