ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЕКТНИХ РІШЕНЬ ЕЛЕМЕНТІВ ОБ’ЄКТІВ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В УМОВАХ КОНТАКТУ І ПЛАСТИЧНОГО ДЕФОРМУВАННЯ - Ткачук , Микола М.; Саверська , Марія; Грабовський , Андрій; Куценко , Сергій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2021)
Для підвищення тактико-технічних і технічних характеристик об’єктів військової техніки необхідно застосовувати нові технічні рішення. У багатьох випадках це передбачає роботу в умовах контактної взаємодії та пружно-пластичного деформування матеріалів. Задля ефективного використання дорогих матеріалів та досягнення високих тактико-технічних і технічних характеристик об’єктів військової техніки необхідно розробляти нові, більш досконалі моделі та методи досліджень. Вони мають враховувати фізичну та структурну нелінійності. Зокрема, важливо визначати властивості нових матеріалів у об’ємі та на поверхні на мікроструктурному рівні. На цій основі можлива фізично адекватна та математично коректна постановка задач аналізу напружено-деформованого стану. Параметричне моделювання дає можливість обґрунтувати цілеспрямований пошук більш досконалих технічних рішень об’єктів військової техніки. На розвиток традиційних локальних постановок у роботі розроблені нові варіаційні формулювання. Вони враховують структурні та фізичні нелінійності, а також оперують із параметричними моделями. Відповідно, на цій основі здійснюються дослідження напружено-деформованого стану елементів об’єктів військової техніки із обґрунтування їх удосконалених технічних рішень. Ключові слова: контактна взаємодія; напружено-деформований стан; проміжний шар; контактний тиск; область контакту; пластична деформація