ЧУТЛИВІСТЬ МІЦНІСНИХ, ЖОРСТКІСНИХ ТА ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КОНСОЛЬНОГО РОТОРА ДО ВАРІЮВАННЯ ПРОЕКТНИХ ПАРАМЕТРІВ - Ткачук , Микола А.; Грабовський , Андрій; Прокопенко , Микола; Ткачук , Микола М.; Шуть , Олександр; Ліпейко , Андрій; Литвин , Борис; Овчаров , Єгор; Мосніцька, Дар’я (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2021)
У роботі описано аналіз чутливості міцнісних, жорсткісних та динамічних характеристик консольного ротора до варіювання проектних параметрів. Контролюється рівень пружних переміщень робочого колеса та критичні швидкості обертання роторної частини. Варіюються швидкість обертання вала, матеріал робочого колеса. Для об’єктів типу роторних систем із консольним розташуванням робочого колеса введено до розгляду не один, а набір критеріїв, які мають бути враховані у ході досліджень подібного типу об’єктів. Установлені залежності радіальних та осьових переміщень від кутових швидкостей обертання та модуля пружності матеріалу робочого колеса. Також визначені тенденції зміни першої та другої критичних швидкостей обертання від модуля пружності, частот обертання ротора та густини матеріалу робочого колеса. На цій основі розроблені рекомендації стосовно визначення проектних параметрів роторної частини нагнітача повітря із консольно розташованим робочим колесом. Ключові слова: нагнітач повітря; критична швидкість обертання; власна частота коливань; роторна система; напружено-деформований стан