ПАРАМЕТРИЧНА ОПТИМІЗАЦІЯ НЕСУЧОЇ ЗДАТНОСТІ ЗАМКНУТОГО ПЛАНЕТАРНОГО МЕХАНІЗМУ, УТВОРЕНОГО ІЗ ДВОХ МЕХАНІЗМІВ ТИПУ ĀĪ - Matusevich, Volodymyr; Sharaban, Jurij; Shehov, Aleksandr (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2020)
Досліджено залежності несучої здатності замкнутого планетарного механізму, утвореного із двох простих планетарних механізмів типу ĀĪ , як функції двох кінематичних параметрів, що визначають передаточні відношення простих планетарних механізмів. Залежності отримані з умов забезпечення контактної і згинальної міцності зовнішніх зубчастих зачеплень простих планетарних механізмів. Враховано впливу на вибір значення кінематичного параметра простого планетарного механізму числа його сателітів. Наведена умова, що забезпечує однакову несучу здатність замкнутого планетарного механізму з урахуванням забезпечення як контактної, так і згинальної міцності відповідно. Розглянуто різні формулювання оптимізаційної задачі визначення значень кінематичних параметрів простих планетарних механізмів і методи її вирішення. Наведено приклад рішення оптимізаційної задачі в математичному пакеті Mathcad.