ЗАГАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІДШИПНИКІВ ЯК ОПОР ДИНАМІЧНИХ РОТОРНИХ СИСТЕМ - Prokopenko, Mykola (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2020)
На сьогоднішній день підшипники є єдиними технічними пристроями, які використовуються в якості опор обертових осей і валів. Раціональний вибір типу і характеристик підшипника для конкретної моделі експлуатації роторної системи забезпечує більш високе значення коефіцієнту корисної дії, ефективності роботи та працездатності не тільки самої роторної системи, а й всієї машини в цілому. Розглянуто основні схеми підшипників як опор валу. Проаналізовано особливості роботи та принципові схеми підшипників кочення, ковзання та магнітних підшипників. Показано конструктивні особливості підшипників різного типу та вплив цих особливостей на роботу роторних систем.