СИНТЕЗ ЗУБЧАСТИХ ТА ЛАНЦЮГОВИХ ВТУЛКОВИХ ПЕРЕДАЧ З ЕВОЛЮТНИМ ПРОФІЛЕМ - Andrienko, Sergej; Protasov, Roman; Ustinenko, Aleksandr; Grechka, Iryna (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
У статті розглянуто побудову Бобіл’є, яка полягає в заміні зубчастого механізму еквівалентним шарнірно-важільним. На її основі запропоновано спосіб знаходження робочого профілю зубців колеса зубчастої передачі або зірочки ланцюгової передачі. Перевага цього способу полягає в можливості управляти якісними показниками ланцюгового зачеплення на етапі синтезу. Виконано чисельне рішення задачі синтезу інтегруванням диференціального рівняння, яке описує профіль зуба колеса або зірочки: а) наближене у вигляді полінома за допомогою програмного комплексу Vissim; б) чисельне методом Рунге-Кутта