МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ТОНКОСТІННИХ КОНС-ТРУКЦІЙ ПРИ ВАРІЮВАННІ ТОВЩИНИ - Grinyov, Volodymyr; Tanchenko, Andrii; Tkachuk, Mykola; Grabovskiy, Andrey; Gusev, Yuriy; Nabokov, Anatoliy; Lisovol, Yana (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
У роботі поставлена та розв’язана задача забезпечення конструкційної міцності тонкостінних елементів машинобудівних конструкцій з урахуванням зміни товщини в процесі експлуатації, зокрема, викликаної впливом корозійного зношування. Запропонований у роботі підхід передбачає обчислення чутливостей компонент напружено-деформованого стану та власних частот форм коливань із використанням скінченно-різницевих співвідношень. При цьому чутливість визначається за допомогою залучення т.з. "реперних" розв’язків, які відповідають гранично допустимим стоншуванням окремих елементів конструкції. У результаті лінеаризовані співвідношення для визначення власних частот і форм коливань та компонент напружено-деформованого стану розповсюджуються не тільки на нескінченно малі варіації товщин окремих елементів, але й на малі, але скінченні їх величини