МОДЕЛІ ТА ВЛАСТИВОСТІ НОВИХ МАТЕРІАЛІВ НА МІКРО- ТА НАНОРІВНІ НА ПРИКЛАДІ ПОК-РИТТІВ НА МЕТАЛАХ - Grabovskiy, Andrey; Tkachuk, Mykola; Meylekhov, Andrii; Postelnyk, Hanna; Glushchenko, Mariya; Knyazev, Sergey (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Машинознавство та САПР, 2018)
У роботі наведено аналіз сучасного стану технологій та дослідження властивостей тонких покриттів на металі. Розглянуто функціональні, захисні та декоративні покриття на металах. Ці покриття поєднують у собі різноманітні властивості: захист від корозії, висока твердість та зносостійкість тощо. Розглянуті багатокомпонентні та багатошарові покриття. Проаналізовано на додаток вплив підготовки поверхні підкладки перед осадженням покриття. Проведено також дослідження впливу потенціалу, поданого на підкладку, і зміни відстані "підкладка – катод" на процеси осадження, розпилення, а також механічні характеристики у процесі очищення поверхні сталі ніобієм